Interview med en Rådgiver

Vores rådgivningstelefon har åbent på halv tid over sommeren. Det er åbent alle torsdage fra kl 15-19 i perioden 1. juli til 20 august. Alle fra vores brancher er som altid velkomne til at bruge telefonen. I må meget gerne sprede sommerinformationen, og peppe opmærksomheden omkring vores rådgivnings tilbud.

Rådgivningstelefonen har nummer 23 69 79 11

Her er et lille interview med Marko som er en af de 4 faste rådgivere på linjen.

-Hvad er din baggrund for at arbejde her?

”Jeg er i gang med min kandidat i pædagogisk psykologi og læser til kognitiv psykoterapeut ved siden af. Jeg har arbejdet som rådgiver i snart to år, også indenfor andre temaer blandt andet med pårørende rådgivning og teamcoaching. Selv skriver jeg meget om sex og seksualitet.

Jeg ville gerne arbejde på netop denne rådgivning da jeg synes branchen og dens dynamikker er spændende. Der er nogle personer der fylder meget, og hvordan kan der så også være plads til dem der fylder mindre? Hvordan kan vi sørge for at vi har det godt samtidig med at kreativiteten ikke kvæles? Hvordan kan vi være kaotiske på en konstruktiv måde hvor alle kan være med, og ingen behøver ” komme til skade” i arbejdslivet?

”Jeg forestiller mig også at der er mange magtproblematikker i branchen. Så hvordan gebærder man sig fx hvis man er til en casting og gerne vil være med i en film, samtidig blive man taget på låret? Hvordan skaber man en balance, så man opnår det man vil i karrieren, og passer på sig selv samtidig?”

-Hvilken forskel gør det at tale med dig?

”Det kommer an på hvad personen kommer med, og har behov for.

Men fx afklaring omkring, er det her et overgreb er eller er det ikke? Hvordan skal jeg forholde mig til det? Der kan også være skyldfølelsen som skal rystes af. Det sker noget afklarende i samtalen, og det giver også noget at vide at man ikke er alene. Der er en der sidder og lytter, har god tid, og er parat til at gå med ind i det univers. Det er meget sårbart, der er karrierer på spil, og ens eget psykisk velvære.

”Jeg hjælper også med information om hvor man ellers kan henvende sig, hvad man gør hvis man vil anmelde det, -alt det der er lavpraktisk og teknisk.”

-Er der noget man skal overveje inden man ringer?

”Helt sikkert. Det vigtigste er om man er klar til at snakke om det der er svært. Og ellers kan jeg ikke komme i tanke om mere. Vi tilbyder jo ikke et terapeutisk forløb. -man kan ringe flere gange, Men når man lægger på, så står man igen alene, indtil en eventuel næste samtale. Så vær forberedt på at pakke det op, og hav gerne andre omkring dig du også kan tale med.”

-Har du et eksempel på en samtale?

”Ja, problemstillingen kan ligge i det med at finde en balance i karriere og ens egne grænser:

En skuespiller ringer ind; nøgenscenen er aftalt med instruktøren, og kontrakten er for længst underskrevet. Men når scenen nærmer sig ved man ikke om man har lyst til det. Hvad gør jeg? På den ene side vil jeg gerne færdiggøre, på den anden side vil jeg gerne respektere mine egne grænser. Hele filmen afhænger måske af det. Instruktøren presser på osv.”

-Men hvilken forskel gør det så at ringe?

”Først og fremmest, udforsker vi hvad er det der er vigtigt for dig og afklarer hvilke muligheder du har. Det kan være en meget indspist situation du står i, så med en rådgiver udenfor branchen får du hjælp til et overblik. Der er mange dynamikker i gang, og der får man med rådgivningen en mulighed for at trække sig væk og se det hele lidt på afstand. Få struktureret sine tanker og se handlemulighederne.”

-Hvad med et andet eksempel?

”Det kan også være en elev, hvor læreren er seksuelt krænkende både overfor hende og andre. Og hvor hun går til ledelse men de ikke tager hende seriøst nok. Dilemmaet er jo så hvordan man kan ændre på det, når man ikke selv er positioneret ret højt.”

”Men, man kan også bare være i tvivl. Der er gråzoner som er meget svære at finde ud af. Man laver jo rigtig mange ting i den branche hvor det rigtig nemt kan gå hen og blive noget seksuelt. Det er små nuancer der skiller det fra at være seksuelt eller ikke. Ring ind og få det snakket igennem.”

-Det er også de tilbagemeldinger vi får i Initiativet, at der er mange gråzoner hvor erkendelsen af at noget er over grænsen måske først opstår bagefter, og hvad gør man så, kan du sige lidt om det?

Ja, jeg synes man skal være meget eksplicit omkring gråzoner, og især i denne branche. Og italesætte det meget hvis man er i tvivl. Det er jo ikke nemt, men det er nødvendigt. Hvis man går rundt med en følelse af ”hvad var det lige der skete her?” så sig det, eller ring herind.

Gråzonesnakken ér vigtigt. Der er nok mange der ikke ringer ind fordi de tænker fx ”jamen jeg er jo ikke blevet voldtaget, det er ikke som de skrækhistorier jeg ser på film og læser i nyhederne, så jeg kan ikke tillade mig at ringe og sige at det var et overgreb”

”Mange tænker nok, det her var virkelig ubehageligt, men jeg må nok hellere bare glemme det.”

-Så vi skal have flyttet grænserne for hvornår ting er alvorlige?

”Ja, eller i hvert fald italesætte at man oplever noget som ubehageligt.”

-Så måske mere, at flytte grænserne for hvornår noget er i orden?

”Ja, og det skal heller ikke være et tabu at sige jeg oplevede det der som værende seksuelt krænkende. For jeg tror også at det er et tabu at sige, ”jeg brød mig ikke om at du gjorde det”, for så er man måske snerpet og skrøbelig, men det er okay at have den oplevelse.”

”-Ligesom med #metoo, der blev mange også kritiseret med et ” hold nu op, det var bare et lille kompliment om at du havde en god røv ”og den slags kommentarer”

”Men det er jo dynamisk. Det er klart det hænger sammen, og det er noget der skal løftes i fællesskab. Det er diskurser og en måde at forstå hinanden og hinandens handlinger, og vi er nødt til at starte med os selv, før at vi kan gøre en forskel.”

-Tak. Har du noget sidste du gerne vil tilføje?

Ja. Når vi netop taler om en produktion, så er det jo en form for mini kultur, og for at undgå at kulturen bliver på en nederen måde så er det vigtigt at vi løfter opgaven i fællesskab, og det er vigtigt at vi tager ansvar for hinanden, fordi så bidrager man også til kulturen. Så når man ser en af de der handlinger, så deltag i at det bliver stoppet i opløbet, sådan at folk ikke tror at det er okay. Så hvis man oplever noget der ikke skal foregå, selvom det ikke er på ens egen krop, at det er på andres. Så er man også velkommen til at ringe ind, som ”pårørende”, fordi det kan være svært at gøre det, som den der står i situationen, i virkeligheden.

Vi bringer ikke konkrete eksempler fra samtaler da linjen er fuld anonym. Rådgiveren samler nogle data i anonymiseret form, fx om ens faglige position, om det var film eller scenekunst, om den der ringede ind var tilfreds med samtalen osv. De informationer bruger vi i Initiativet til at udvikle andre tilbud, forbedre og evaluere rådgivningen. Så man kan altså ikke genkendes, og det registreres ikke hvis man siger konkrete navne og steder. Man kan heller ikke bede om at blive ringet tilbage til, men man er velkommen til selv og ringe og få en opfølgende samtale.